Stad Maaseik

Maaseik

Maaseik is een stad in de provincie Limburg in België. Ze telt ruim 24.000 inwoners, waarvan ongeveer 3000 inwoners niet-Belgen zijn. De inwoners van Maaseik worden Maaseikenaar genoemd.

Marktplein met standbeeld van Jan en Hubert van Eyck Maaseik ligt aan de Maas, aan de noordoostgrens van de Limburgse Kempen, tegenover het Nederlandse kerkdorp Roosteren en bestaat uit de deelgemeenten Maaseik, Neeroeteren en Opoeteren. De deelgemeente Maaseik telt vijf gehuchten: Aldeneik, Gremelslo, Heppeneert, 't Ven en Wurfeld. Maaseik is de vermoedelijke geboorteplaats van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck, van wie er een standbeeld staat op de Grote Markt. Sint-Catharina is de patroonheilige van Maaseik.

Maaseik is vrij toeristisch. Niet enkel de binnenstad trekt toeristen aan, maar ook het recreatiepark Heerenlaak, waar er een camping is en er aan watersport gedaan kan worden.

De stad is ook een regionaal onderwijscentrum met een uitgebreid aanbod aan secundaire scholen, waaronder het Koninklijk Atheneum, het College Heilig Kruis - Sint-Ursula en het Technisch Instituut Sint-Jansberg die ook vanuit Nederland druk bezocht worden.

Geschiedenis
De geschiedenis van Maaseik begon met de stichting van Aldeneik (Oude Eyck). Hier werd volgens de legende een klooster gesticht door Harlindis en Relindis (circa 700). In het zuidwesten van Aldeneik ontstond een nieuwe stad die de naam Maaseik kreeg. De stad groeide, kreeg een omwalling en stadsrechten. Maaseik maakte deel uit van het graafschap Loon en was later één van de Goede Steden van het prinsbisdom Luik.

1244 Maaseik krijgt stadsrechten.
1476 Kruisheren stichten een klooster.
1567 Maaseik krijgt te maken met de Beeldenstorm en verklaart zich onafhankelijk. Gerard van Groesbeek herstelt de orde.
1684 Grote brand vernielt een derde van de stad.
Op 1 januari 1977 fusioneerde Maaseik met de gemeenten Neeroeteren en Opoeteren.

Bezienswaardigheden
de 19e-eeuwse Sint-Catharinakerk met de Schatkamer St.-Catharina die onder meer de Codex Eyckensis, het oudste evangelieboek van de Benelux bevat.

de Capucienenkerk, een barokke kerk
de Franciscanenkerk, een barokke kerk
de Kruisheren- of SintJacobskerk met een rococo-interieur
Maaslandse-renaissancegevels.
sporen van de wallen die in 1672 tijdens de regering van Lodewijk XIV werden opgeworpen
de beeldengroep in de Bosstraat die de kwaliteiten van de Maaseikenaren verbeeldt: kaal (verwaand), lui, lekker (graag eten) en hovaardig (hoogmoedig).

Cultuur

Musea
Het Museactron bevat drie musea onder één dak:
- het Regionaal Archeologisch Museum, geopend in 1987
- het Apotheekmuseum met een unieke collectie Delftse en tinnen potten en een kruidentuin.
- Het Bakkerijmuseum, gevestigd in de kelder van het Apotheekmuseum.

De kerkschat van de Sint-Catharinakerk, met onder andere de Codex Eyckensis, het oudste evangelarium van de Benelux uit de 8e eeuw, waardevolle kazuifels, reliekhouders, manuscripten en goud-, zilver- en kopersmeedwerk.

Het Minderbroedersklooster herbergt een permanente tentoonstelling rond het leven en het werk van Jan en Hubert van Eyck. Ook kan men er terecht voor een virtuele stadswandeling en om een maquette van de stad uit 1672 te zien. In 2009 was er een tentoonstelling van het Terracottaleger van Xi'an te zien.

Winkelen
In 2006 werd winkelcentrum Kloosterbempden geopend. Daarnaast is de Bosstraat (verkeersvrij) de belangrijkste winkelstraat.

Culinair
Maaseik staat bekend om zijn knapkoek, een krokant wafeltje. Ook dikke koek, moppen, krollemol en crèmetaart zijn lokale specialiteiten. Verder wordt knubbelkesvlaai in de Limburgse regio vervaardigd.

Evenementen
Halfvastenstoet op Laetarezondag
Tweede zondag van juli: bakken van de reuze knapkoek
Hartbufkes Preuve: tweede weekend van augustus, culinair evenement

 

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Powered by HostYou - Webbuilding & Design by ZuPP - Mastered by MVe/PMa - Engineering by Co-Ko - Copyright © 2021

CONTACT

 

Volleybalclub GREENYARD Maaseik

Sportlaan 10 - 3680 Maaseik

T: 0032 (0) 89 56 26 78

F: 0032 (0) 89 56 10 59

E: info@vcgreenyardmaaseik.be

 

Comments